ANALIZA STRUCTURII ȘI ACTIVITĂȚILOR SECURITĂȚII ÎN PERIOADA LUI NICOLAE CEAUȘESCU (1965-1989)

Authors

  • Leonard Petruț Vulturu

Keywords:

Represiune, Securitate, Disidență, Tortură, Revoluție

Abstract

Această lucrare de licență propune o analiză a structurii și activităților Securității în România în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, acoperind perioada extinsă între anii 1965 și 1989. Această lucrare dezvăluie modalitățile complexe în care Securitatea a evoluat în contextul schimbărilor politice și sociale, lăsând amprente adânci asupra societății românești. Lucrarea este organizata pe trei capitole astfel :
În primul capitol, am scris despre „Securitatea in timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej”, perioadă în care Securitatea și-a consolidat puterea in România, care cu ajutorul regimului comunist au reușit să introducă sentimentul de frică în rândul populației.
În al doilea capitol, am scris despre „Securitatea in timpul lui Nicolae Ceaușescu ”, unde, chiar dacă nu mai existau acele metode brutale care au fost folosite in perioada Gheorghiu-Dej, populația nu a scăpat de sentimentul de frică. În acest capitol, am evidențiat și două momente importante în înlăturarea Securității și anume Revolta de la Brașov din 1987 si Revoluția Română din 1989. Chiar dacă Securitatea a reprimat în scurt timp revolta, oamenii din toată țara s-au unit în 1989 pentru a da jos regimul.
În cel de-al treilea capitol, am scris despre un caz de disidență si anume cazul Paul Goma, unde acesta a fost hărțuit încontinuu pe scriitor, acesta fiind în cele din urmă extrădat din România în anul 1977.

Published

2024-04-08