DREPTURILE OMULUI ÎN CONTEXTUL REGIMULUI DE LA MINSK

Authors

  • Emilia-Nicoleta Ilie

Keywords:

drepturi, libertăți, Belarus, Lukașenko, autoritarism

Abstract

La nivelul Uniunii Europene, în cadrul forurilor și organizațiilor internaționale, dar și în articolele unor publicațiilor cu vocație globală se remarcă o preocupare tot mai pregnantă în privința crizei drepturilor omului din Republica Belarus. În ultimii ani, numărul persoanelor arestate – protestatari împotriva regimului, jurnaliști, reprezentanți media și oameni politici, a crescut semnificativ în Belarus, fără ca aceste persoane să beneficieze de un proces echitabil. De la preluarea funcției de președinte al statului, începând cu anul 1994, Aleksandr Lukașenko a instituit un regim politic care încalcă sistematic, atât normele de drept internațional privind protecția drepturilor omului, cât și legislația națională.
Totodată, având în vedere activitatea asiduă desfășurată de organizații non-profit cu vocație regională și internațională, precum Human Rights Watch, Amnesty International sau Libereco – Partnership for Human Rights, în vederea prevenirii încălcării drepturilor omului pe glob sau în încercarea de a încuraja comunitatea internațională să desfășoare demersuri prin care să determine liderii lumii să răspundă pentru acțiunile contrare normelor de drept internațional. Studiul de față dorește să
transmită că orice pas realizat în direcția schimbării este important, astfel, analizând atent cauzele care determină existența unei crize a drepturilor omului în statul Belarus, se pot identifica și anumite soluții menite să răspundă acestei provocări într-o anumită măsură și să sprijine tranziția către un regim democratic.

Published

2024-04-08